Natursköna nationalparker i norra Sverige

Kungsleden

Norra Sverige är känt för sina imponerande och oändliga landskap, och nationalparkerna i regionen erbjuder enastående naturskönhet och möjligheter till utomhusaktiviteter. Här är några av de vackraste nationalparkerna i norra Sverige, deras turistattraktioner och en populär vandringsled i varje park.

Abisko nationalpark
Beläget i norra delen av svenska fjällkedjan, är Abisko nationalpark en av Sveriges äldsta nationalparker. Med sina dramatiska fjälltoppar, frodiga dalar och den vackra Torneträsk-sjön erbjuder parken enastående vyer och naturupplevelser. Här kan du vandra längs Kungsleden, en berömd 425 km lång vandringsled som sträcker sig från Abisko till Hemavan.

Sarek nationalpark
Sarek är en av Europas mest orörda och svåråtkomliga nationalparker. Beläget i de svenska fjällen, är parken känd för sina storslagna glaciärer, djupa dalar och vilda forsar. Här kan du utmana dig själv genom att vandra på den utmanande Kungsleden-sträckan genom Sarek, som erbjuder enastående vyer över vildmarken.

Padjelanta nationalpark
Padjelanta, även kallad ”Lapplands Stora Nationalpark”, är känt för sina vidsträckta fjällslätter, glittrande sjöar och imponerande bergstoppar. Parken är en del av Laponia, ett världsarvsområde i norra Sverige. En populär vandringsled i Padjelanta är Nordkalottleden, en 800 km lång vandringsled som sträcker sig genom Sverige, Norge och Finland.

Muddus nationalpark
Beläget i den norra delen av Sverige, är Muddus nationalpark en av landets största urskogar. Parken är känd för sina mossbeklädda tallskogar, djupa raviner och mångfald av växter och djur. En populär vandringsled i Muddus är Anåiveleden, som tar dig genom den vackra urskogen och förbi flera naturliga sevärdheter, inklusive vattenfall och älvdalar.

Stora Sjöfallets nationalpark
Stora Sjöfallets nationalpark är belägen i norra Lappland och erbjuder spektakulära vyer över fjällandskapet och den mäktiga Stora Sjöfallets vattenfall. Här kan du utforska vandringsleden Njoatsosvágge, som tar dig genom djupa dalar, över forsar och till vackra sjöar.

Dessa nationalparker i norra Sverige är bara några exempel på de natursköna områden som regionen har att erbjuda. Varje park har sin unika charm och erbjuder besökare möjligheten att uppleva den imponerande naturen och friluftslivet i norra Sverige.

Här kan du hitta fler nationalparker till din bucket list.